Radovljica

Radovljica

Poslovni prostor

1.080 m2
 • Klima
 • Lep razgled
 • Zelo sončno
 • Staromeščansko
 • Zastekljen balkon
 • Atrij
 • Vrt
 • Terasa
 • Klet
Popularno
Za investicijo
1.720.000

Podrobnosti

 • Šifra oglasa: PPP01946
 • Vrsta posla: Prodam
 • Vrsta nepremičnine: Poslovni prostor
 • Tip nepremičnine: Gostinski lokal
 • Površina: 1.080 m2
 • Površina parcele: 572 m2
 • Leto izgradnje: 1500
 • Leto obnove: 2008
 • Ogrevanje: klima, olje, CK
Energetska izkaznica ne obstaja.

Opis

Radovljica,  gostilna LECTAR v starem mestnem jedru Linhartov trg, gostišče z eno najdaljših  tradicij na  Gorenjskem.

Linhartov  trg  v  Radovljici  je  eno najlepših starih mestnih jeder v Sloveniji, ki je ohranilo strukturo in obliko srednjeveškega mesta iz 14. in 15. stoletja,  z odlično ohranjenimi zgradbami, tlakovanimi ulicami, muzeji, galerijami in tradicionalnimi gostilnami,  s slikovitimi renesančnimi in gotskimi pročelji.

Sredi Linhartovega  trga stoji hiša, v kateri je Lectarjeva gostilna.  Hiša je stara več kakor 500 let, zgradili so  jo  kot pomožno poslopje "graščini", kot domačini imenujemo veličasten grad sredi mesta.

V njej pa so bili najprej prostori za služinčad radovljiške graščine; zatem se to prostore  najprej preuredili v pekarijo, nato tudi v svečarsko in medičarsko delavnico, leta 1822 pa je tukaj odprl gostilno eden takrat najpremožnejših Radovljičanov, Anton Rabič.  V eni izmed številnih prezidav, po katerih je znana Radovljica, so Lectarjevo hišo v prvi polovici 19. stoletja obogatili z vhodnim portalom leta 1822, ki je kakor na sosednji Vidičevi hiši, delo černivške kocijančičeve delavnice.

Hiša s tradicijo Lectar ponuja gostilno s tradicionalno slovensko hrano, prenočišča, delavnico izdelovanja lectovih src in muzej »Lectarska delavnica v živo«, kjer še zdaj po stari tradiciji izdelujejo lectova srca in druge izdelke iz barvanega medenega testa.

Stavba povezuje tri  vsebinske  celote: Gostilno Lectar,  Penzion Lectar in  Lectarski Muzej

Gostilna Lectar  se  sestoji iz  vsebinsko posebnih  šestih  gostinskih  sob ( Domača soba, Srednja soba, Jožefova soba, Arkade, Grajska soba in  Soba  pri ognjišču) v  katerih  je  skupaj  230 sedežev,  poleg  pa  je  gostinski  vrt  z  30 – 40  sedeži,  vse  se nahaja  v  pritličju stavbe. Poleg  gostinskih sob  je  tu  seveda  tudi  večja  kuhinja,  sanitarije  za  goste   ter   recepcija  za   sprejem gostov za  penzionski del.

Stavba  je  v celoti podkletena,   tam so  skladišča za  potrebe  gostilne,   garderobe  za  uslužbence,  sanitarije in  kopalnice za  uslužbence,  kotlovnica  ter  prostor za klimatske naprave, posebni del  kletne etaže pa predstavlja  Lectarska  delavnica  in muzej.  Prvotno  lectarsko delavnico ( ter medičarstvo in svečarstvo)  je  leta 1766 odprl Jakob Krivic,  kasneje pa jo je  prevzel sin, ki pa je leta 1822 v isti hiši odprl tudi gostilno, ki deluje še danes. Nekaj časa sta vzporedno delovali obe obrti, od tod tudi ime gostilna Lectar ter simbol hiše – lectovo srce. Lastna  proizvodnja lectov  predstavlja dodatno zanimivost in   prednost  v  dopolnitvi kvalitete  gostinske ponudbe, seveda pa  prinaša  tudi dodatni zaslužek. 

V penzionu Lectar je na voljo 9 unikatnih dvoposteljnih sob s kopalnicami,  ki so opremljene v tradicionalnem srednjeveškem  stilu, z  vsem udobjem, ki ga  zahteva sodobni način  bivanja. 

Sobe  se nahajajo v  prvem nadstropju in mansardi stavbe,   v prvem nadstropju  pa  je  gostom  vseh sob  na  voljo  tudi  velika  sončna  terasa  s krasnim razgledom na Karavanke. 

Sobe so bile  izdelane  s popolno obnovo  nadstropja in mansarde stavbe  leta  2008,   streha  stavbe pa  je bila obnovljena  leta  2000. 

Skupna izmera  stavbe  je  okrog  1080 m2  površine,  od  tega  kletna  etaža   130  m2,   pritlična  etaža – gostinski obrat  skupaj   383  m2, ter  gostinska  terasa 84  m2,   sobe  skupaj merijo  255 m2,  terasa v nadstropju  212 m2.  pisarniški prostor v nadstropju pa  10  m2.

Ob  stavbi pri gostinskem vrtu  je  manjša  samostojna  stavba, ki služi kot  pomožno  skladišče  za gostinski obrat. 

Zemljišče  meri  572  m2.

Lastniki v  gostilni Lectar   sedaj  uspešno  poslujejo že  30  let,  gostilna  je  uveljavljena, poznana po vsej Sloveniji in  po svetu. Lokal izredno dobro posluje,  zaradi lege pa ga obiskujejo  različni tipi gostov, od stalnih gostov,  raznih družabnih  srečanj ob  kosilu,   družinskih kosil,   do  prehodnih  domačih in tujih gostov, ki  jih  poleg  dobre  kuhinje  privabi   privlačnost  srednjeveškega   Linhartovega trga.  Na  Linhartovem trgu  se preko celega poletja  vrstijo dogodki kot so  koncerti slovenskih in tujih izvajalcev (četrtkovi  večeri),  kulinarična street food ponudba Okusov Radol'ce,  ustvarjalni festivali,   spomladanski Festival čokolade in  ostali dogodki.

Kuhinjska oprema  je  bila   pred kratkim  v  večjem obsegu  obnovljena,  lokal je popolnoma   opremljen z  gostinsko  opremo in aparati.   V  ceno je  vključena vsa  oprema in pohištvo, ki se nahaja  v  lokalu, ni pa vključena  zaloga blaga.

Prodaja   gostilne  Lectar   predstavlja  prav  posebno   poslovna priložnost  za    kupca  z visokimi  cilji   in  ustvarjalnim zagonom.   

Pogoj lastnika za sklenitev posla: kupec plača davek na promet nepremičnin v višini 2% prodajne cene oz. davčne osnove.

Prosimo  stranke, ki jih  nepremičnina zanima,  da za vse informacije pokličejo  našo  družbo Makler Bled d.o.o.,  obenem pa se bomo  lahko dogovorili za ogled nepremičnine.  Prosimo  stranke, naj  ne  ogledujejo nepremičnine sami in brez predhodne najave,   saj  s tem  motijo poslovanje  lokala.